15. ЕГИПЕТ - УДЖАТ, АНХ и др.

p_15119R-1

Кат. №: 1 5 1 1 9 R

Грамаж: 2,10 - 2,40 гр. Сребро ( Ag 925 / 1000 )
Размери: Диаметър Ф - 19 мм.
Направената "ПОРЪЧКА" се потвърждава до 24 ч. с посочен срок и офис за доставка. Срок за изработка на поръчката до 20 - 25 дни. Доставка с куриерска служба до ОФИС. Заплащане: Наложен платеж.
Цена: 41 лв./бр.‎
Поръчай

Вашето име

Вашия адрес ( задължително )

Вашия телефон ( изискване на куриерската служба )

Вашият Email

Вашaта поръчка

УДЖАТ
Амулетът „Окото на Хор“ „Уджат“ или „Уаджат“ – е един от най-разпространените амулети дошли от Египет. Използван е като амулет „защитник“ през цялата история на Древен Египет и в днешни времена. Срещат се два вида Уджат – обърнат на ляво и обърнат на дясно. Те изобразяват двете очи на бог Хор, едното от които, съгласно древните текстове, е бяло, а другото – черно. Според друга версия единият Уджат олицетворява Слънцето, а другият – Луната, или съответно Ра и Озирис. Египтяните носели Окото на Хор като амулет, за да спечелят благосклонността на небесата и за да си осигурят сила, бодрост, покровителство, безопасност и добро здраве , символизира знанието придобито по интуитивно – емоционален път. В този си вид се ползва и за фрески, които са от значение и се цели постигането на определен резултат. Изработван се от злато, сребро, гранит, хематит, лапис-лазурис, фаянс, дърво и други подобни материали, макар в последваната глава на Книгата на мъртвите да е казано, че този амулет трябва да бъде направен от лапис-лазурис или от камъка мак. В египетските писмени източници амулета се записва и съответно превежда като „ охраняващо око “ , също така жреците математици са го ползвали за записване на дроби , повърхност и обем. Този символ се среща в съвършено различни варианти, както в миналото така и сега, най – популярното съчетание за Египет е кобра, око и ястреб ( за другите континенти животните са други ), като те символизират трите аспекта на съзнанието и нашета временно пребиваване на земята.
Дясното око е „защитник“ и се използва за да се спечели благосклонността на небесата и за да си осигурят сила, бодрост, покровителство, безопасност и добро здраве.
Подходящ е за 40-50% от хората. Индивидуалната инициация – зареждане (активиране) на амулета е желателна. Изработва се от 2004 година.