14. ХРИСТИЯНСКИ СИМВОЛИ

p_14B

Кат. №: 1 4 2

Ширина: 26 мм.
Височина: 36 мм.
Сребро ( Ag )
Грамаж: 3,5 гр.
Срок за изработка на поръчката 13 работни или 15 календарни дни. Доставка: Обявената цената е с включена доставка с куриерска служба BULPOST, за доставка с Еконт или Спиди до офис на куриерската служба - цена + 4 лв. , за доставка с куриер - цена + 9 лв. Ако в населеното място няма офис на избраната куриерска служба доставката е с куриер. Моля посочете куриерската служба при изпращане на "ПОРЪЧКА". Заплащане: Наложен платеж.
Цена: 44 лв. ( с включена доставка )
Поръчай

Вашето име

Вашия адрес ( задължително )

Вашия телефон ( изискване на куриерската служба )

Вашият Email

Вашaта поръчка

Свети великомъченик Георги Победоносец

Роден 278 г. Лида, Римска империя / Починал 303 г. Никомедия, Римска империя
( посочените години са най-често срещани в литературата )

Свети великомъченик Георги Победоносец е един от най-почитаните светци – мъченици за Христовата вяра в Източноправославната църква, той е покровител на Англия, България, Грузия, Гърция, Етиопия, Канада, Каталония, Литва, Португалия, Сърбия, Черна гора и на градовете: Бейрут, Генуа, Истанбул, Любляна, Москва и Фрайбург.
Син на Геронтий (в друг вариант Геронт) и Полихрония (в друг вариант Полифрона). Израства в Кападокия (дн. Турция) в християнско семейство. Баща му е служил като офицер в римската армия. В Кападокия (Мала Азия) Георги получава военната титла трибун едва на 20 години, след като се проявява като пълководец. През 303 год. по време на управлението на император Диоклециан и по негова заповед е убит след много дни на нечовешки мъчения защото е бил християнин защитник на вяра, показвайки нейната сила. Гробницата на светеца днес се намира в храма „Св. Георги“ на Йерусалимската православна църква в Лод, Израел.
Закрилник на мъжете войни, мъжките деца, семейството, пастирите и стадата. Дава закрила срещу злото, болести и подкрепя справедливата кауза и победата.
Свети Георги и змея
Едно от най-известните чудеса, извършено от Св. Георги и заради което често е изобразяван на иконите като конник, убиващ змей е станало до град Вирит ( дн. Бейрут ) недалеч от град Лида, където лежало тялото на светеца. Близо до град Вирит имало голямо езеро в което живеел страшен змей и много хора станали негова жертва. Хората помолили техния владетел за помощ, и той издал заповед всеки ден да предават на змея по едно от децата си, и тъй да се спасят останалите. Когато дошло ред на дъщерята на владетеля той заповядал на детето си да облече най-хубавата си премяна и да отиде на брега на езерото. Когато змеят излязъл, се появил Св. Георги яхнал бял кон. Светецът – воин препуснал към змея и го пробол с копието си. После наредил на момичето да върже змея с пояса си и да го завлече в града. На това място по-късно била съградена голяма църква на името на Божията Майка и друга една на името на Св. Георги Победоносец. Тук именно станало и чудо. При освещаването на този храм избликнал извор с жива вода, която лекувала много душевно и телесно болни.
Св. Георги се радва на особена почит дори и в исляма. Св. Георги (араб. Джирджис, Гиргис, Ел Худ, Ал Хадр, Ал Хадир) е един от главните герои и светци на исляма. Ислямските му жития удивително повтарят някои от гръцките и латински жития на светеца с разлика от няколко века по-късно ( по времето на Мохамед ).
Пояснение: Иконата е монтирана на обработена дървена основа. Образа на Свети великомъченик Георги Победоносец отговаря на каноническите изисквания за ИЗТОЧНО ПРАВОСЛАВНАТА и АРМЕНСКАТА АПОСТОЛИЧЕСКА ЦЪРКВА.