14. ХРИСТИЯНСКИ СИМВОЛИ

p_14125-1

Кат. №: 1 4 1 2 1

Диаметър: 21 мм.
Сребро ( Ag )
Грамаж: 2,25 гр.
Срок за изработка на поръчката 9 работни или 11 календарни дни. Доставка: Обявената цената е с включена доставка с куриерска служба BULPOST, за доставка с Еконт или Спиди до офис на куриерската служба - цена + 4 лв. , за доставка с куриер - цена + 9 лв. Ако в населеното място няма офис на избраната куриерска служба доставката е с куриер. Моля посочете куриерската служба при изпращане на "ПОРЪЧКА". Заплащане: Наложен платеж.
Цена: 30 лв. ( с включена доставка )
Поръчай

Вашето име

Вашия адрес ( задължително )

Вашия телефон ( изискване на куриерската служба )

Вашият Email

Вашaта поръчка

Кръста на Император Константин и Елена (майка)
Кръст с монограм “ Хи-Ро “ – Христос. Император Константин през 312 година е видял този знак преди решаваща за него битка с надпис “ С това ще победиш “ на фона на Слънцето на небето. През 313 година с декрет разрешава християнството и този знак е първият официален символ на християните. Източното и западното православие го ползва и в момента като символ на победа и спасение. Знак на християнството още от I-ви век. Служил е за опознаване и защита на християните сред езичниците. Акростиха “ IΧΘΥΣ ” от гръцки се превежда „Исус Христос Син Божи, Спасител“ и се ползва още от I -ви в. но има и други тълкования на монограма. Със знака са обозначавани и места за обредни действия. Масово ползван до V-ти век включително. След идването на власт на Константин – първия римски император християнин през 306 г. христограмата заема мястото на орела на римските щандарти ( опознавателен знак подобен на хоругва за всеки легион ).
За знака “ Хи-Ро “ има сведения от VII – ми век Пр. Хр. ( според някой изследователи истинската година на раждането на Христос и е свързано с “ Века на Рибите “ – планетите Юпитер и Сатурн – ? ). Подходящ е за 50-60% от хората. Изработва се от 2006 година.