08. ПЕНТАГРАМ

p_08128 t`s-1

Кат. №: 0 8 1 2 8 М

ГРАМАЖ: 4,7 - 5,3 гр./бр. Сребро пр. 925/1000
РАЗМЕРИ: Диаметър Ф 28 мм.
КАМЪК: 1 бр. петоъгълен фасетиран камък направени ръчно по-поръчка за съответния амулет от естествен минерал ( камък ). При поръчка моля посочете минерала.
Направената "ПОРЪЧКА" се потвърждава до 24 ч. с посочен срок и офис за доставка. Срок за изработка на поръчката до 20 - 25 дни. Доставка с куриерска служба до ОФИС. Заплащане: Наложен платеж.
Цена: 117 лв./бр.
Поръчай

Вашето име

Вашия адрес ( задължително )

Вашия телефон ( изискване на куриерската служба )

Вашият Email

Вашaта поръчка

Пентаграм

Фигурата пентаграм е петолъчна звезда начертаната без вдигане на молива от гръц. pente „пет“ и gramma „писмен знак“ и латински език – pentangulum, pentaculum ( наименование и за други заклинателни знаци в ритуалната магия ), signum Pythagoricum – питагорейски знак, signum Hygieiae – знак на гръцката богиня на здравето Хигия, signum salutatis – знак на здравето. Пентаграма се среща в две форми – като петоъгълна или като десетоъгълна ( два пентаграма ) звезда. Има няколко начина за начертаване на пентаграма, един от тях е: започва от левия лъч, движи се хоризонтално надясно, после наляво надолу и т. н., докато накрая линията от десния долен лъч достигне отново изходната точка. По традиция пентаграм с един връх нагоре се означава и приема като „пентаграма на бялата магия“, а обърнатата с един връх надолу – „пентаграма на черната магия“.

Пентаграма е един от най – древните символи които познаваме и ползваме, първоначално се е появил в Месопотамия преди около 4000 год. пр. н.е. и е представлявал астрономическа схема на планетата Венера. В египетски гробове звездното небе също е загатнато посредством петолъчни звезди (без вътрешните свързващи линии). Символиката с която се свързва пентаграма е различна: за евреите е символ на Петокнижието, при други символизира Бога – отец, мъжкото и женско начало, победа на духа над материалното, символ за защита и безопасност, в Гърция – Питагор и неговите ученици са приемали пентаграма за символ на хармония в съюза между Небе и Земя, също така за символ на телесно – душевната хармония и на тази основа го приемат за знак на здравето и го наричат ПЕНТАКАЛ. Обществото на Триадата в Китай ползва петоъгълника за печат като вписва в петте ъгъла 5 знака, символизиращи Ту или Сатурн, Му или Юпитер, Шуй или Меркурий, Кин или Венера и Хо или Марс. Богомилите на Балканите приемат пентаграма като централен смислов знак, тя e била изобразявана върху техните надгробни плочи включително и в прикрит вид като ръка с пет пръста. Среща се на надгробните паметници като емблема на ордена на Розата и Кръста. Пентаграма е масонския символ на просветеността и е един от най – често използваните магически символи.

Амулет пандатив ( висулка ) или печат се ползва и като магическа таблица – изобразяват го върху кожа на млад бик, камък, дърво, метал и хартия като винаги го натоварват с магически способности вписвайки в него различни знаци на латински, иврит, гръцки или на „ангелска азбука“. Вавилонците са ползвали пентаграма като амулет против демони. При латински, гръцки и иврит говорещите народи когато пентаграма е вписана в кръг се ползва като амулет за защита. Като знак за възпиране на демони пентаграма често се среща издълбана в гредите и праговете на входа на жилището или имот.

Пентаграма представлява „Духовната форма“ на съвършената човешката фигура – това възприятие идва от златното сечение (свещените пропорции / божествените пропорции). Може да се каже, че човек представлява жива пентаграма – както в физически така и в духовен план ( Ветровианския човек на Давинчи ). Човека трябва да е обладан и да проявява пет добродетеля: любов, мъдрост, истина, справедливост и доброта – това са добродетелите на Христос които може да се представят в пентаграм. Тези пет добродетели свързани с развитието / израстването на човека имат непосредствени връзки и с човешкия организъм: доброта се свързва с краката, справедливост с ръцете, любовта с устата, мъдростта с ушите и истината с очите. Истината принадлежи на духа, любовта на душата, мъдростта на интелекта, добротата на сърцето и справедливостта на водата. Съществуващите съответствия между: човешкия организъм, петте елемента, пентаграма и двойната пентаграма както и текстове от Библията и други езотерични текстове са здрава основа за много езотерични практики или учения.

Минерала ( камъка ) подобрява и акцентира над определени качества. Амулета може да се изработи с различни от показаните минерали. Виж материала за: Тигрово око.

КАМЪК: 1 бр. петоъгален кабушони направени „ръчно“ по-поръчка за съответния амулет от естествен аметист, тигрово око, черен турмалин, гранат или друг минерал. При поръчка моля посочете минерала в графа “ Вашата поръчка “.