04. БУДИЗЪМ - Ом (Аум) и Дхарма колело

p_041221_1

Кат. №: 0 4 1 2 2 1

Диаметър: 22 мм.
Сребро ( Ag )
Грамаж: 5,14 гр.
Направената "ПОРЪЧКА" се потвърждава до 24 ч. с посочен срок и офис за доставка. Срок за изработка на поръчката до 25 - 30 дни. Доставка с куриерска служба до ОФИС. Заплащане: Наложен платеж.
Цена: 74 лв./бр.
Поръчай

Вашето име

Вашия адрес ( задължително )

Вашия телефон ( изискване на куриерската служба )

Вашият Email

Вашaта поръчка

Сричката Ом е най-богатият на значения символ в хиндуизма. Тя е недоловим звук, звук – творец, от който се развива проявата и следователно е образ на словото. Тя е Безсмъртното, Неизчерпаемото (акшара); тя е самата същност на Ведите, а следователно и на традиционното познание. Тя е символът на Ганеша и отговаря на свастиката (емблема на цикличност). Звукът Ом се разделя на три елемента: А, У, М , които стоят начело на един безкраен списък от троични разпределения: три Веди, три състояния на съществуване, три периода, три свята … и т.н. . Освен това съществува и една четвърта особеност на сричката: това е нейната неопределена цялост, разглеждана независимо от трите изграждащи я елемента.

Важно е да отбележим наличието на християнски еквивалент, широко употребяван в Средновековието като символ на Словото ( става дума за сиглата, която на латински е бил произнасян почти като санскритското Аум и обозначава алфата и омегата. Този символ е още по-красноречив поради факта, че в тогавашната иконография понякога е съчетаван със свастиката ).

Като амулет се ползва при рецитиране на мантрата Ом Мани Падме Хум, медитация и др. .