04. БУДИЗЪМ - Ом (Аум) и Дхарма колело

p_041221_1

Кат. №: 0 4 1 2 2 1

Диаметър: 22 мм.
Сребро ( Ag )
Грамаж: 5,14 гр.
Срок за изработка на поръчката 9 работни или 11 календарни дни. Доставка: Обявената цената е с включена доставка с куриерска служба BULPOST, за доставка с Еконт или Спиди до офис на куриерската служба - цена + 4 лв. , за доставка с куриер - цена + 9 лв. Ако в населеното място няма офис на избраната куриерска служба доставката е с куриер. Моля посочете куриерската служба при изпращане на "ПОРЪЧКА". Заплащане: Наложен платеж.
Цена: 75 лв. ( с включена доставка )
Поръчай

Вашето име

Вашия адрес ( задължително )

Вашия телефон ( изискване на куриерската служба )

Вашият Email

Вашaта поръчка

Сричката Ом е най-богатият на значения символ в хиндуизма. Тя е недоловим звук, звук – творец, от който се развива проявата и следователно е образ на словото. Тя е Безсмъртното, Неизчерпаемото (акшара); тя е самата същност на Ведите, а следователно и на традиционното познание. Тя е символът на Ганеша и отговаря на свастиката (емблема на цикличност). Звукът Ом се разделя на три елемента: А, У, М , които стоят начело на един безкраен списък от троични разпределения: три Веди, три състояния на съществуване, три периода, три свята … и т.н. . Освен това съществува и една четвърта особеност на сричката: това е нейната неопределена цялост, разглеждана независимо от трите изграждащи я елемента.

Важно е да отбележим наличието на християнски еквивалент, широко употребяван в Средновековието като символ на Словото ( става дума за сиглата, която на латински е бил произнасян почти като санскритското Аум и обозначава алфата и омегата. Този символ е още по-красноречив поради факта, че в тогавашната иконография понякога е съчетаван със свастиката ).

Като амулет се ползва при рецитиране на мантрата Ом Мани Падме Хум, медитация и др. .