02. АМУЛЕТИ от БЪЛГАРИЯ и ТРАКИЯ

swastika
swastika

Кат. №: 0 2 1 2 7

Диаметър: Ф – 27 мм.
Материал: Сребро – пр. 925 /1000
Грамаж: 6,30 гр.
Направената "ПОРЪЧКА" се потвърждава до 24 ч. с посочен срок и офис за доставка. Срок за изработка на поръчката 9 - 12 работни или 11 - 16 календарни дни. Доставка: Обявената цената е с включена доставка с куриерска служба СПИДИ до ОФИС. Пратката може да се достави с ЕКОНТ или BULPOST до офис или на адрес. Заплащане: Наложен платеж. Камъни: Виж края на описанието на амулета.
Цена: 83 лв./бр. ( с включена доставка )
Поръчай

Вашето име

Вашия адрес ( задължително )

Вашия телефон ( изискване на куриерската служба )

Вашият Email

Вашaта поръчка

КОЛОТО
( Свастика / Щастлив амулет )
Свастиката е един от най-старите графични символи в историята на човечеството разпространен в цял свят и ползван като амулет. Думата свастика на санскрит означава предмет, носещ щастие или предвещаващ добро ( благосъстояние ), и по-точно отличителен знак, който се поставя върху предмет или човек, за да носи късмет. Може да се каже, че свастика, означава амулет носещ щастие . Свастиката е най-главният и почти единствен елемент от старославянските орнаменти, срещащ се върху оръжия, оръдия на труда, битови предмети, храмове и домове. Много древни славянски градове са били застроени във формата на свастика, ориентирана към четирите посоки на света. Символа свастика е открит върху амулети датирани на 10000 г. пр.н.е. в Украйна. Всички народи живели на БАЛКАНИТЕ са познавали и ползвали свастика и сувастика. В България свастики и сувастики (по часовниковата стрелка и обратно на часовниковата стрелка) са открити върху множество керамични съдове и други предмети, датирани на 7000 – 6000 г. пр.н.е. , а след 681 год. символа свастика е често срещана върху обредни хлябове, като орнаменти на шевица за дрехи, орнаменти ( фриз ) на сгради ( гр. Несебър църквата „Христос Пантократор“ / Вседържател / от XIII – XIV в. на източната част на фасадата има фриз от свастики, символ на соларния култ ), върху амулети и др. В България символът Свастика е познат като Колото (колелото, Слънцето), кръсташка или просто Слънце („Малото Слънце“ в самоковско). На плащеницата на погребания в църквата “Св. Четиридесет мъченици” във Велико Търново цар Калоян ( или благороден българин ) има поставена именно сувастика. След християнизацията на Европа свастиката загубва своя езически смисъл и се използва заедно с християнския кръст в много църкви и катедрали като орнаменти ( фриз ) на сгради в стенописите и църковната утвар, както и в лични гербове. Колкото и изненадващо да звучи най-многобройни свидетелства за използването на свастиката, има в Русия. Дори и след Октомврийската революция, до 1922 г. на много от банкнотите в Русия е имало свастика. Във Финландия свастиката е официален държавен символ до 1994 г.
Има две форми на свастиката – права и обратна, завъртяна наляво и завъртяна надясно. Те символизират мъжкото и женското начало, небесната и земната сила, изгряващото пролетно слънце и залязващото есенно слънце, кръговрата на битието, годишния цикъл, вечното движение в света, въртящо се Слънце, слънчева колесница, четирите посоки на света, четири ветрове, вихрово движение, съзидателна сила в действие, зараждането на циклите, въртенето на колелото на сансара и много други. Преди хиляди години свастиката е била използвана като символ на лабиринта. Тя заедно със спиралата символизира вода в движение, мълния. Също така е и символ на първобитното движение на Великото Дихание завъртащо хаоса в центъра на сътворението. Свидетелства, че обратната свастика е женски символ, могат да бъдат намерени върху изображенията на Артемида и Астарта, където тя е изобразена върху триъгълника на вулвата. И досега в Индия свастика се рисува навсякъде: на вратите на храмовете, във всяко жилище, върху тъканите за завиване на свещените текстове, върху погребалните покрови. В индуизма свастиката е въплъщение на вечния живот, на прераждането, „кръговрата на сансара“, на движенията от микрокосмоса към макрокосмоса. Нещо повече, лявата и дясната свастики съответно въплъщават богинята Кали – Майя ( Луната ) и бога Ганеши ( Слънцето ). Върху статуите на Буда задължително има свастика. В Китай разнопосочните свастики се използват за Ин и Ян: ориентираната по часовниковата стрелка свастика – е силата Ян, а обратно – силата Ин. В китайския будизъм свастиката се нарича „мандзи“ и се смята за символ на съвършенството и олицетворение на Закона на Буда, комуто е подвластно всяко живо същество. Във Вавилон и Египет свастиката е била символ на слънцето и в религиозните представи на древните, като соларен символ е била свързана с такива понятия като живот, плодородие, късмет.
В масонската традиция чрез свастика се предпазвали от беда и зло.
– – –
Различно мнение за символа СУВАСТИКА – има народи които приемат смъртта като избавление, възможно е сувастиката да е символ за добър живот в отвъдното.
– – –
Камък: Кабушон от естествен аметист. Амулета може да се изработи с различни от показаните минерали, при поръчка моля посочете минерала. Виж материала за: Аметист.