04. БУДИЗЪМ - Ом (Аум) и Дхарма колело

Колелото на Дхарма е един от осемте благоприятни / благотворни символи, наречени Аштамангала.

Кат. №: ДХАРМАЧАКРА – 0 4 1 2 8

Диаметър: 27,5 мм.
Материал: Сребро - пр. 925/1000
Тегло: 5,60 гр.
Срок за изработка на поръчката 9 работни или 11 календарни дни. Доставка: Обявената цената е с включена доставка с куриерска служба BULPOST, за доставка с Еконт или Спиди до офис на куриерската служба - цена + 4 лв. , за доставка с куриер - цена + 9 лв. Ако в населеното място няма офис на избраната куриерска служба доставката е с куриер. Моля посочете куриерската служба при изпращане на "ПОРЪЧКА". Заплащане: Наложен платеж.
70 лв. ( с включена доставка )
Поръчай

Вашето име

Вашия адрес ( задължително )

Вашия телефон ( изискване на куриерската служба )

Вашият Email

Вашaта поръчка

Дхармачакра
Амулетът преди всичко е един от основните символи на Будизма, като значението му за будистите е същото както кръста в Християнствота или хексаграма (звездата на Давид) в Юдаизма. В Дармачакра са обединени в едно цяло символи за защита, дълъг живот, богатство и просперитет, чистота, мъдрост, хармония, победа и щастие. Дармачакра буквално се превежда като „Колелото на Дхарма“ или „Колелото на закона“. Това е символ, представящ дхарма, което е учението на пътя към просветление на Буда, водещ началото си от ранният период на индийският будизъм. Колелото на Дхарма също така е един от осемте благоприятни / благотворни символи, наречени Аштамангала. Подобен символ има и се използва в джайнизма. Символа Дхармачакра представлява колело на колесница (на санскрит – чакрам) с осем или повече спици. Това е един от най-старите известни будистки символи,срещан като изображение в първата оцеляла индийска иконография от времето на цар Ашока ( 268 год. пр. н.е.), като това е символ на всички будистки нации и в наши дни. В будизма според Канона Пали, Виняпитака, Кандака, Махавага и Дамачакапаватана сута, броят на спиците на Дармачакра („Колелото на Дхарма“) има различно значение:
–  8-те спици представляват Благородния осмократен път.
– 12-те спици представляват Дванадесетте закони на зависимото възникване (Пратитя-самутпада) или дванадесетте промени на Четирите Благородни Истини.
– 24-те спици представляват Дванадесетте закона на зависимото възникване и Дванадесетте закона на зависимото прекратяване (Пратитя-самутпада).
–  31-та спици представляват 31 царства на съществуването (11 сфери на желанието, 16-те сфери на формата и 4-те сфери на безформеността).
В будизма частите на Дармачакра са:
Общата форма е Кръг (чакра), който представлява съвършенството на дарма учението. Главината (т.е. центъра на Дармачакра) е дисциплината, която е основното ядро на медитативната практика. Рамката, която притежава спиците и държи всичко заедно e правилното мислене или самади. Всяка спица представлява Благородния Осмократен Път включващ: Правилната гледна точка, Правилният стремеж, Правилното говорене, Правилното действие, Правилният начин на живот, Правилното усилие, Правилното мислене и Правилната концентрация.
Другите символи в Дхармачакра символизират:
1.Чадър.Символът представлява защита и предпазва от страдание. Също така се приема
като символ на действия, извършени с цел защита на живите същества от заболяване, вредни сили, препятствия, а също и страдания от трите по-ниши и три по-висши светове. Също така е символ за предпазване от несгодите и нещастия на самсара. Самсара е понятие от някои източни религии. Буквално означава „кръговрат“ (санскрит). Това е веригата на ражданията и смъртта под формата на колело, което винаги е в движение. Когато тази верига бъде прекъсната, съществото получава освобождение (мокша) и встъпва в Нирвана. В Тибет чадъра е символ на „прохладната сянка“, която може да бъде намерена в ученията на Буда.

2. Златна рибка (винаги са чифт). Рибата се приема като знак за благосъстояние ( реки, езера и др. – пълни с богатство ). Другото значение на символа е: избавление от страданието и постигане на духовно освобождение на човек постигнал просветление – като символа тук е плуването ( без граници и препятствия ) на рибата във водата. В Тибет е символ на радост и плодородие заедно с изобилие. Те представят философията: че човек, който следва учението на Буда не е необходимо да се удави в океана от страданието, а трябва да плува свободно като риба. Рибките също са символ на очите на Буда, който постоянно бди над учениците си.

3. Ваза. Символ на безценни чисти добродетели, дълъг живот, богатство и просперитет. Символизира извора на всички реализации. В Тибет е символ на неизчерпаеми богатства, каквито са будистките учения. Тя представлява духовно изобилие, просперитет, богатство и дълъг живот.

4. Лотос. Символ на ЧИСТОТО ПРЕРАЖДАНЕ ( чи – простота ) в един от световете на самсара. Лотосът е роден в калното блато ( мръсна вода ), но е роден чист и неопетнен. В Тибет е символ на израстване на човек, след запознаване с ученията на Буда. Човек израства от калта на материализма когато постигне просветление. Червеният лотос е символ на тибетската любов, състрадание и чистота. Белият лотос е тибетски символ за мир и духовно просветление.

5. Бяла раковина. Символ на пробуждането на Буда от съня на незнанието, също така символизира „хармоничния / благозвучен глас на Дхарма“ летящ свободно във всички посоки разпространявайки учението на Буда. Бялата раковина е много рядка и се смята, че се получава след пет непрекъснати раждания на „стандартни / обикновени“ раковини. В Тибет е символ на славата на философията на Буда, която се разпространява надлъж и нашир, както звука от раковина. Бялата раковина се използва в тибетски будистки церемонии и е символ на истината, която Буда предлага за света.

6. Безкраен възел. Символ на „намирането / откриването“ на неизмеримата добродетел и Пет вида изначалната мъдрост. Символ на пълната зависимост между всички явления и всички живи същества във Вселената. В Тибет е символ на хармония, а също така символизира безкрайната мъдрост на Буда който вижда как се преплитат всички наши съдби.

7. Знаме / флаг на победата. Символ на победа ( всеобща ) над врагове, препятствия, демони, фалшиви вярвания, невежество, и преди всичко над всичко вредно и лошо в света. Символ на победа на учението на Буда. В Тибет е символ на победата над демоните на ума – страст, похот, смърт, емоционално оскверняване и др. срещани по пътя към просветлението. Този символ олицетворява победата над невежеството, което Буда постига чрез покаянието си. Така победата е главния символ и мотив, който се постига чрез просветлението получено от ученията на Буда.